post-04-1280x854.jpg

ZAGREB – MEDNARODNI FINALE, 15.09.2017

14 novembra, 20160

Sezona Žogarije 2017 se je zaključila z mednarodnim finalom v Zagrebu

Letošnja sezona je bila že 12. zapovrstjo in skupno se jo je udeležilo več kot 130 šol iz devetih različnih evropskih držav. Poleg Slovenije so sodelovale še Italija, Avstrija, Madžarska, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Makedonija in Hrvaška, kjer je potekal mednarodni finale.

Sezona Žogarije 2017 je končana in dobili smo novega mednarodnega prvaka. Na mednarodnem superfinalu v Zagrebu se je v dvorani OŠ Alojzija Stepinca zbralo 8 šol iz sedmih držav. To so bile: Scuola Primaria Giovani Pascoli iz Italije, OŠ heroja Janeza Hribarja iz Stare trga pri Ložu, OŠ Nikolaja Velimirovića iz Srbije, OŠ Aleksa Šantić iz Bosne in Hercegovine, OŠ Blaže Koneski iz Makedonije ter domača OŠ Alojezija Stepinca iz Hrvaške. Zaradi logističnih težav se dogodka nista uspeli udeležiti šoli iz Avstrije in Črne gore.

Po zelo napetih kvalifikacijah je najbolje kazalo OŠ Nikolaja Velimirovića ter OŠ Blaže Koneski, ki sta se na koncu potegovali za skupno 1. mesto na mednarodnem finalu v Zagrebu. V kvizu znanja je bil izid izenačen kajti obe ekipi sta pravilno odgovorili na dve od treh vprašanj, za tem so v spretnostnih igrah slavili osnovnošolci iz srbske šole in izid je bil njim v prid. OŠ Nikolaja Velimirovića iz Šabca je po treh igrah vodila le za eno točko. Nato so bili na vrsti profesorji, kjer je moral predstavnik srbske osnovne šole g. Predrag Brajić priznati premoč svojemu nasprotniku iz OŠ Blaže Koneski g. Borcu Spiroskiju. Makedonci so s tem izid izenačili in odločala je zadnja disciplina nogomet 3 na 3. Otroška penina se je že hladila kajti po zmagi v nogometu so se končnega prvega mesta veselili otroci iz OŠ Blaže Koneski! Kasneje pa je bila ekipa iz Makedonije zarad prikirivanja osebnih podatkov tekmovalcev oziroma nastopanja prestarih otrok diskvalificirana, kar je pomenilo da je končno prvo mesto osvojila OŠ Nikolaja Velimirovića iz Srbije!

Naziv ‘Naj fair-play šola’ je v Zagrebu zaradi najbolj športnega navijanja osvojila domača OŠ Alojzija Stepinca. Vzporedno je potekala tudi Mini Žogarija, ki so se je v Zagrebu s pomočjo Slovenskih železnic in Baby Centra udeležili otroci iz ljubljanskega vrtca Miškolin. Potovanje je bilo del nagrade, ki so jo osvojili v nagradnem natečaju za vse vrtce v Sloveniji ‘ Bodi ustvarjalen in zvedav – z LEGO kot je prav!’

Poleg tekmovalnega dela smo spremljali tudi zelo zanimive plesne nastope otrok, pridružila pa se nam je kopica pomembnih gostov. Najprej je z uvodnim pozdravom vse zbrane nagovorila ravnateljica OŠ Alojzija Stepinca ga. Karmen Lukinac Petrinec, pozdravila nas je tudi veleposlanica RS v Zagrebu dr. Smiljana Knez, pridružili pa so se nam tudi iz hrvaške nogometne zveze, hrvaške športne zveze, iz zagrebške občine je bila priostna ga. Katarina Milković, iz pokrovitelja Gavrilović je vse zbrane pozdravila tudi predstavnica marketinga ga. Ivana Kaleb, iz slovenskega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je dogodka udeležil mag. Darko Repenšek iz direktorata za šport za konec pa je otroke prišel pozdravit tudi nogometaš Dinama iz Zagreba in slovenski reprezentant Petar Stojanović.

Končna razvrstitev mest na mednarodnem finalu pa je sledeča:

7. mesto – DOŠ Števanovci
6. mesto – Scuola Primaria G. Pascoli
5. mesto – OŠ Bled
4. mesto – OŠ Alojzija Stepinca
3. mesto – OŠ Aleksa Šantić
2. mesto – OŠ heroja Janeza Hribarja
1. mesto – OŠ Nikolaja Velimirovića
Čestitke vsem letošnjim udeležencem. Se vidimo ponovno prihodnje leto, 21.9.2018 na mednarodnem finalu Žogarije v Sarajevu!