Prikazna-slika-za-drugo-novico-1280x853.jpg

PRVA ŽOGARIJA V DUHU FAIR PLAYA NA OŠ KETTEJA IN MURNA

30 marca, 2019

Žogarijo za leto 2019 smo pričeli z uvodnimi tekmami v četrtek, 21. 3. 2019, na OŠ Ketteja in Murna v Ljubljani. Sodelovale so OŠ Sostro, Zavod Janeza Levca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Alojzija Šuštarja , OŠ Vič, OŠ Danila Kumarja ter OŠ Ketteja in Murna. Vse Žogarije potekajo v skladu s projektom Fair Play, ki ga izvaja društvo Media Šport.

Na začetku je vse prisotne nagovoril ravnatelj šole gostiteljice, za tem pa je sledila predstavitev zbranih šol. Po uvodnem delu in razloženih pravilih se je prizorišče dogajanja razživelo in kaj kmalu se je razvilo zavzeto tekmovanje med udeleženci Žogarije. Med odmorom je nekaj besed udeležencem in njihovim mentorjem spregovoril dr. Stanislav Pinter, asistent in profesor iz Fakutete za šport. Po vtisih naših udeležencev je njegov govor zelo pozitivno vplival na tekmovalce. Program je popestril Nejc Vidmar, občasni reprezentant in vratar Nogometnega kluba Olimpija. Namenil je nekaj besed svojim navijačem in z avtogrami razveselil mnoge udeležence.. Za sam konec pa nas je z nekaj stavki nagovoril še g. Rajko Korent, predstavnik NZS-ja. Ta je tudi podelil pokale zmagovalcem Žogarije in tistim, ki so osvojili pokal za fair play.

Da so si otroci lahko vmes vzeli nekaj minut odmora in zadihali, smo v dogajanje umestili dva plesna nastopa, ki sta bila po besedah vseh osupljiva! Tisti, ki so vmes čakali, da bodo še naprej tekmovali, pa so se lahko kratkočasili v ustvarjalnem kotičku, z risanjem, barvanjem in slikanjem, v kotičku Balerije, kjer so jim predstavili ta mednarodni projekt ali se preizkusili v testu varne vožnje s kolesom ter v prvi pomoči. Za vsakega izčrpanega sodelujočega pa je seveda bilo poskrbljeno z slastnimi dobrotami iz Perutnine Ptuj.

Po napetih tekmah in zavzetih igrah so zmagali učenici iz OŠ Alojzija Šuštarja. Pokal za najbolj fair play šolo pa so dobili učenci iz Zavoda Janeza Levca.

,,Smisel ni samo v tekmovanju ali zmagi, temveč  tudi v sodelovanju. Naučili smo se veliko o fair playu v športu, kar se mi zdi pomembno za naše mlade športne upe”, nam je zaupal učitelj športne vzgoje OŠ Ketteja in Murna. Fair play je že vse skozi velik in pomemben del Žogarije. Projekt je namenjen učenju ter spoštovanju pravil  fair playa v vseh igrah in času trajanja dogodka, prav tako v vsakdanjem življenju, kar je dobra popotnica za vse, ki se ali se bodo s tem športom ukvarjali tudi v prihodnosti.

S prvo Žogarijo smo uspešno začeli serijo letošnjih tekmovanj. Potekala je v športnem duhu in nas zopet opomnila, kako pomembno je za človeka gibanje in sodelovanje na takšnih športnih dogodkih, ki nas učijo tekmovanja , predvsem pa sodelovanja in poštene igre. Posebna zahvala za topel sprejem in pomoč pri izbedbi gre ravnatelju in zapolenim šole gostiteljice OŠ Kette in Murna.