fairplay-1280x853.jpg

Predavanje o fair playu v šoli in športu

30 marca, 2019

Predavanje o fair playu v šoli in športu je potekalo v torek, 19. 3. 2019, v prostorih Ministrstvu za šolstvo in šport, v Ljubljani. Ker fair play igra veliko vlogo v šoli in športu, so se predavanja udeležili pedagogi in pedagoginje iz različnih osnovnih šol, trenerji iz raznih nogometnih klubov in ostali, ki se jih tiče ta tematika.

Za uvod nas je z nekaj besedami nagovoril mag. Darko Repenšek, predstavnik Ministrstva za šolstvo in šport. Sledilo je predavanje o tej temi, ki ga je izvedel dr. Stanislav Pinter, profesor in asistent s Fakultete za šport. Poudaril je, kako velik in pomemben del nogometa in drugih športov je fair play, saj ta zavzema vsa športna, moralna in etična načela, ki so ključna za sodelovanje na športnih tekmovanjih. Fair play nas vedno nagradi, tudi če tekmo izgubimo. Pošteno igranje seveda zahteva osebnost in pogum, prinaša pa nam zadovoljstvo. Predavanje je nadaljeval urednik Športa na RTV SLO in fair play predstavil še iz novinarskega vidika. V krajšem predavanju je sodeloval tudi vodilni trener Nogometnega kluba Domžale Simon Rožman, ki nam je s strani trenerja predstavil,  kako pomemben je fair play v nogometu. S svojimi kariernimi izkušnjami se vsakodnevno sooča s to temo, in kot trener uspešnega slovenskega nogometnega kluba se zaveda pomembnosti fair playa v športu, ki je tudi eno izmed načel FIFE. Predavanje smo zaključili z diskusijo na to temo, ki je potekala med vsemi prisotnimi in povzeli, da se fair play tiče prav vsakega, ki ukvarja s športom in vzgaja mlade slovenske športnike v duhu tega.

Fair play je velik del vsakega športa, vendar je premalokrat poudarjen. Zatorej je bilo predavanje posvečeno izključno tej temi. Vsi se lahko strinjamo, da se s športom lahko pripomoremo k izboljšanju sveta. Načela in vrednote, ki jih upoštevamo pri igranju nogometa, lahko upoštevamo tudi v vsakodnevnem življenju, zato je pomembno razpravljanje o takšni temi.

IMG-0114
IMG-0123
IMG-0138