Žogarija v Nabrežini pri Trstu

Žogarija je v ponedeljek 06.5.2019 prvič letos obiskala Italijo, natančneje Nabrežino pri Trstu. Dogodek je potekal v občinski dvorani, udeležilo pa se ga je pet šol in sicer COŠ Stanko Gruden, COŠ 1.maj 1945, OŠ Virgil Šček, Istituto Comprensivo Rilke in OŠ Josip Jurčič Devin.

Po predstavitvi zbranih šol se je igrišče hitro razživelo in prav na vseh delih telovadnice se je nekaj dogajalo.
Otroci iz vrtca so se v svojem kotičku na poganjalčih preizkusili na mini poligonu, tisti starejši pa so imeli zunaj pred dvorano postavljen velik poligon na katerem so lahko preizkusili svoje sposobnosti v varni vožnji s kolesom. Imeli smo tudi ustvarjalen kotiček, kjer so lahko izražali tudi svoje umetniške sposobne z risanjem Alpininh čevljev, hkrati pa so se potegovali za lepe nagrade. Za vsakega izčrpanega sodelujočega pa je seveda bilo poskrbljeno z slastnimi dobrotami iz Perutnine Ptuj in Don Don-a.

Učenci so med sabo tekmovali v spretnostnih igrah, nogometu 3 na 3, kvizu znanju in igri tudi vi profesor v kateri so se jim pridružili tudi njihovi profesorji.Program so popestrili razni plesni in tudi pevski nastopi, ki so jih pripravile prijavljene šole.
Po zaključenih igrah smo rezultate sešteli in prišli do zaključka, da so bili najuspešnejši učenci iz OŠ Josip Jurčič Devin. Z glasnim spodbujanjem in spoštovanjem pravil ter vseh sodelujočih, pa so si tokrat pokal Naj Fair play šole prislužili učenci iz Istituto Comprensivo Rilke.

V zaključku velja posebej omeniti in se zahvaliti vsem zaposlenim iz obšinske telovadnice Palestra Comunale di Aurisina za pomoč pri izvajanju dogodka.


ŽOGARIJA V RAKEKU

V četrtek 25.4.2019 je potekala Žogarija v Rakeku na osnovni šoli Jožeta Krajca. Tokrat so bili z nami učenci iz OŠ Notranjski odred Cerknica, podružnične šole Rudolfa Maistra Unec, podružnice šole Grahovo, podružnične šole Maksim Gaspari Begunje in OŠ Jožeta Krajca, Rakek.

Na začetku je so nam čudovito glasbeno točko predstavili člani doma starejših iz Cerknice, za tem je vse prisotne nagovorila ravnateljica šole gostiteljice, nato pa je sledila predstavitev zbranih šol.

Že v predtekmovanju se je čutila izjema energija, ki so jo ustvarjali navijači z glasnim navijanjem v duhu fair playa, kar je še dodatno spodbudilo tekmovalce k izjemnim predstavam na igrišču.

Otroci so se lahko kratkočasili v ustvarjalnem kotičku, z risanjem Alpininih čevljev in se tako potegovali za lepe nagrade, prav tako pa so se lahko preizkusili v testu prve pomoči in poskusili policijsko opremo.

Med odmorom nam je župan Cerknice Marko Rupar namenil nekaj spodbudnih besed, Perutnina Ptuj pa je s svojimi dobrotami poskrbela, da nobeden ni ostal lačen.

Na koncu je bila v skupnem seštevku najuspešnejša podružnična šola Rudolfa Maistra Unec. Z glasnim spodbujanjem in spoštovanjem pravil ter vseh sodelujočih, pa so si tokrat naziv Naj Fair play šole prislužili učenci OŠ Notranjski odred Cerknica.

V zaključku velja posebej omeniti in se zahvaliti ravnateljici Aniti Knez ter zaposlenim šole gostiteljice OŠ Jožeta Krajca Rakek, za veliko naklonjenost in nesebično pomoč na prav vsakem koraku.


ŽOGARIJA V ROVINJU

Sedemnajstega aprila smo izpeljali prvo letošnjo Žogarijo na Hrvaškem in sicer v prelepem mestu Rovinj.

Povabljeni smo bili v sklopu velike mednarodne prireditve, Special Power League.

Sodelovale se štiri ekipe, ki so bile  sestavljene iz učencev in učenk OŠ Neven Kirac, OŠ Šijana in področne osnovne šole Munitč. Otroci so se pomerili v aktivnostih nogomet 3na3, spretnostne igre, kviz znanja, profesorji pa so se pomerili v igri tudi vi profesor.

Med odmorom so dekleta sodelujočih pol pripravile lepe pevske in plesne nastope.
Prvo mesto so osvojili učenci osnovne šole Nevna Kirca, pokal za najbolj fair play šolo pa so osvojili učenci podružnične osnovne šole Muntič.

Verjamemo, da smo s prvim dogodkom navdušili mlade, učitelje kot tudi ostale odgovorne in tako vzpostavili dolgoročno in uspešno sodelovanje.


PRVA ŽOGARIJA V DUHU FAIR PLAYA NA OŠ KETTEJA IN MURNA

Žogarijo za leto 2019 smo pričeli z uvodnimi tekmami v četrtek, 21. 3. 2019, na OŠ Ketteja in Murna v Ljubljani. Sodelovale so OŠ Sostro, Zavod Janeza Levca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Alojzija Šuštarja , OŠ Vič, OŠ Danila Kumarja ter OŠ Ketteja in Murna. Vse Žogarije potekajo v skladu s projektom Fair Play, ki ga izvaja društvo Media Šport.

Na začetku je vse prisotne nagovoril ravnatelj šole gostiteljice, za tem pa je sledila predstavitev zbranih šol. Po uvodnem delu in razloženih pravilih se je prizorišče dogajanja razživelo in kaj kmalu se je razvilo zavzeto tekmovanje med udeleženci Žogarije. Med odmorom je nekaj besed udeležencem in njihovim mentorjem spregovoril dr. Stanislav Pinter, asistent in profesor iz Fakutete za šport. Po vtisih naših udeležencev je njegov govor zelo pozitivno vplival na tekmovalce. Program je popestril Nejc Vidmar, občasni reprezentant in vratar Nogometnega kluba Olimpija. Namenil je nekaj besed svojim navijačem in z avtogrami razveselil mnoge udeležence.. Za sam konec pa nas je z nekaj stavki nagovoril še g. Rajko Korent, predstavnik NZS-ja. Ta je tudi podelil pokale zmagovalcem Žogarije in tistim, ki so osvojili pokal za fair play.

Da so si otroci lahko vmes vzeli nekaj minut odmora in zadihali, smo v dogajanje umestili dva plesna nastopa, ki sta bila po besedah vseh osupljiva! Tisti, ki so vmes čakali, da bodo še naprej tekmovali, pa so se lahko kratkočasili v ustvarjalnem kotičku, z risanjem, barvanjem in slikanjem, v kotičku Balerije, kjer so jim predstavili ta mednarodni projekt ali se preizkusili v testu varne vožnje s kolesom ter v prvi pomoči. Za vsakega izčrpanega sodelujočega pa je seveda bilo poskrbljeno z slastnimi dobrotami iz Perutnine Ptuj.

Po napetih tekmah in zavzetih igrah so zmagali učenici iz OŠ Alojzija Šuštarja. Pokal za najbolj fair play šolo pa so dobili učenci iz Zavoda Janeza Levca.

,,Smisel ni samo v tekmovanju ali zmagi, temveč  tudi v sodelovanju. Naučili smo se veliko o fair playu v športu, kar se mi zdi pomembno za naše mlade športne upe”, nam je zaupal učitelj športne vzgoje OŠ Ketteja in Murna. Fair play je že vse skozi velik in pomemben del Žogarije. Projekt je namenjen učenju ter spoštovanju pravil  fair playa v vseh igrah in času trajanja dogodka, prav tako v vsakdanjem življenju, kar je dobra popotnica za vse, ki se ali se bodo s tem športom ukvarjali tudi v prihodnosti.

S prvo Žogarijo smo uspešno začeli serijo letošnjih tekmovanj. Potekala je v športnem duhu in nas zopet opomnila, kako pomembno je za človeka gibanje in sodelovanje na takšnih športnih dogodkih, ki nas učijo tekmovanja , predvsem pa sodelovanja in poštene igre. Posebna zahvala za topel sprejem in pomoč pri izbedbi gre ravnatelju in zapolenim šole gostiteljice OŠ Kette in Murna.