Žogarija v Murski Soboti

Na toplo sredino dopoldne, 5. junija, je Žogarija ponovno obiskala Prekmurje in sicer Mursko Soboto. Dogodek je potekal na Trgu kulture, imeli pa smo kar veliko gledalcev, ki so nas spremljali iz okoliških lokalov nekateri pa tudi skozi okna sosednjih blokov. Dogodka so se udeležile prva in druga Osnovna šola Murska Sobota in Osnovna šola Bakovci.
Po predstavitvi vseh zbranih šol so se na vseh koncih začele različne aktivnosti. Otroci so se poleg vseh iger preizkusili na kolesarskem poligonu, v risanju Alpinine obutve in tudi v testu prve pomoči, ki ga je pripravila članica Rdečega križa Murska Sobota.

Otroci so se med sabo pomerili v spretnostnih igrah, kvizu znanja, žongliranju z žogo, nogometu 3 na 3 in igri Tudi vi profesor, kjer so sodelovali tudi njihovi profesorji. Tudi tokrat je potekala mini Žogarija za vrtce, ki so se prav tako lahko preizkusili na kolesarskem poligonu s poganjalčki in ustvarjanju s temperami. Tekmovanje je potekalo v pravem športnem duhu, razvijanju in spodbujanju strpnosti in »fair play-u«.

Tokrat sta nas obiskala tudi nogometaša nogometnega kluba Mura, ki je letos zasedel četrto v prvi slovenski ligi. Spregovorila sta nekaj besed o njuni karieri, prav tako pa spodbudila učence k uspešnemu sodelovanju in pošteni igri.

Med odmorom so lahko vsi navzoči uživali v enem odločnem pevskem in dveh zanimivih plesnih nastopih, ki so jih pripravili učenci prijavljenih šol, vmes pa so se lahko tudi ustavili v kotičku s hrano in poskusili dobrote iz Perutnine Ptuj in Don Don-a, prav tako pa so se lahko tudi malce osvežili z vodo 902, ki je ob takšnem toplem vremenu prišla še kako prav.

Prireditev je imela tudi humanitarno noto, saj je vstopnina za vsakega udeležence predstavljala kilogram odpadnega papirja, katerega prihodek se bo namenil fundaciji PISMO SRCA za štipendiranje otrok iz socialno ogroženih družin.

V finalno tekmovanje Slovenije se je tokrat uvrstila Osnovna šola II Murska Sobota, z glasnim spodbujanjem in pošteno igro pa so si največji pokal – pokal za najbolj fair play šolo prislužili učenci Osnovne šole Bakovci.


Žogarija v Gornji Radgoni

Na vroč sončen torek, 4. junija, je Žogarija obiskala Prekmurje in sicer Gornjo Radgono. Dogodek je potekal v centru mesta pri Mercatorju. Še sreča, da je bilo tam nekaj dreves, ki so nam dajale še kako potrebno senco v takšni vročini. Dogodka so se udeležile Osnovna šola Dr. Antona Trstenjaka Negova, Osnovna šola Gornja Radgona in Osnovna šola Sv. Jurij ob Ščavnici.

Dogodek se je začel s predstavitvijo vseh zbranih šol, učenci pa so na igrišče prinesli tudi fair play zastavo, ki predstavlja enega ključnih elementov športa. Igrišče se je hitro razživelo in v ozračju se je že čutila tekmovalnost in športen duh. Otroci so se med sabo pomerili v spretnostnih igrah, kvizu znanja, nogometu 3 na 3 in igri Tudi vi profesor, kjer so sodelovali tudi njihovi profesorji.

Obiskali so nas tudi predstavniki rdečega križa in policije, ki so navzočim predstavili nekaj svoje opreme in delovanje le- te. Poleg vseh iger so se lahko učenci preizkusili na kolesarskem poligonu, prav tako pa smo imeli tudi kotiček za tiste, ki radi ustvarjajo na likovnem področju in so se z risanjem Alpinine obutve potegovali za lepe nagrade.
Ob Žogariji je potekala tudi mini Žogarija za vrtce, ki so se prav tako lahko preizkusili na poligonu s poganjalčki in risanju s temperami.

Tokrat sta nas obiskala tudi oče in sin Irgolič, ki sta odlična slovenska vratarja. Nino Irgolič še vedno brani vrata Maribora, saj ima komaj 21 let, medtem ko je njegov oče že končal svojo športno kariero. Spregovorila sta nekaj besed o njuni karieri, prav tako pa spodbudila učence k pošteni igri in spodbujanju drug drugega.

Med odmorom so lahko vsi navzoči uživali v dveh zanimivih plesnih nastopih, ki so jih pripravili učenci prijavljenih šol, vmes pa so se lahko tudi ustavili v kotičku s hrano in poskusili dobrote iz Perutnine Ptuj in Don Don-a, prav tako pa so se lahko tudi malce osvežili z vodo 902, ki je ob takšni vročini prišla še kako prav.

Po razburljivih tekmah in napetih igrah so zmagali učenci iz Osnovna šola Sv. Jurij ob Ščavnici in se s tem uvrstili na finalno tekmovanje. S pošteno igro in glasnim spodbujanjem pa so si pokal za najbolj fair play šolo prislužili učenci iz Osnovne šole Gornja Radgona.


Žogarija v Banji Luki

31. maja se je ekipa Žogarija napotila proti Bosni in Hercegovini, kjer je tovrsten dogodek potekal prvič letos. Dogodek bi moral potekati v Parku Mladen Stojanović v Banju Luki, a je bil zaradi slabega vremena dogodek prestavljeni v športno dvorano Obilićevo, ki je bila pred nekaj leti obnovljena in sedaj izgleda čudovito.

Dogodka se je udeležilo kar osem šol in sicer OŠ Branislav Nušić, OŠ Branko Radičević, OŠ Branko Ćopić, OŠ Vuk Stefanović Karadžić, OŠ Zmaj Jova Jovanović, OŠ Jovan Cvijić, OŠ Stanko Rakita in OŠ Miloš Crnjanski.

Dogodek smo začeli z razvitjem fair play zastave in predstavitvijo vseh zbranih šol, nato pa so začele potekati aktivnosti in telovadnica se je hitro razživela. Učenci so se lahko preizkusili v testu prve pomoči, vožnji s kolesom po kolesarskem poligonu in v risanju Alpinine obutve.

Med odmorom so lahko vsi navzoči uživali v večih dih jemajočih glasbenih in plesnih nastopih, vmes pa so se lahko tudi ustavili v kotičku s hrano in poskusili dobrote iz Perutnine Ptuj in Don Don-a.

Učenci so med seboj tekmovali v spretnostnih igrah, nogometu 3 na 3, kvizu znanju, žongliranju žoge z nogo in igri tudi vi profesor v kateri so se jim pridružili tudi njihovi profesorji.

Po napetih in zavzetih igrah so zmagali učenci iz Osnovne šole Branko Radičević in se s tem uvrstili na finalno tekmovanje, ki bo v začetku novembra v Beogradu.


Žogarija v Celovcu

Na sončno sredo 22.5 je prvič letos Žogarija potekala v sosednji Avstriji in sicer v Celovcu. Dogodek je potekal na prelepem Novem trgu, sodelovale pa so ljudske šole iz Pliberka, Gorič in Vetrinja ter Mohorjeva ljudska šola.

Po predstavitvi šol in razgrnitvi fair play zastave so se hitro začele že prve igre. Učenci so med seboj pomerili v spretnostnih igrah, nogometu 3 na 3, kvizu znanju in igri tudi vi profesor v kateri so se jim pridružili tudi njihovi profesorji. Vsi učenci so lahko preizkusili tudi svojo umetniške sposobnosti v ustvarjalnem kotičku, kjer se je z izdelki iz podjetja Aero in Pritt, ustvarjalo Alpinine čevlje. Kot vedno smo tudi tokrat imeli kolesarski poligon na katerem so otroci lahko preizkusili svoje motorične sposobnosti v vožnji s kolesom. Vzporedno je potekala tudi Mini Žogarija, kjer je sodeloval otroški vrtec “Naš otrok” iz Celovca. Prireditve so se udeležili tudi seniorji, ki bivajo v hiši Karitas, Haus Martha v Celovcu.

Med odmorom so lahko vsi navzoči uživali v dveh odličnih glasbenih nastopih, vmes pa so se lahko tudi ustavili v kotičku s hrano in poskusili dobrote iz Perutnine Ptuj in Don Don-a.

Po razburljivih tekmah in zavzetih igrah so zmagali učenici iz Ljudske šole Vetrinja in se s tem uvrstili na finalno tekmovanje. Pokal za najbolj fair play šolo pa so si z glasnim spodbujanjem prislužili učenci iz Ljudske šole Mohorjeve.


Žogarija v Dravogradu

Na oblačni in deževni četrtek, 16. maja nas je Žogarija popeljala na prelepo Koroško, med osnovnošolce in otroke iz vrtcev Dravograda in okolice.

Zaradi hladnega vremena smo se tokrat preselili v dvorano Zavoda Dravit, ker smo lahko izpeljali prav vse vsebine. Učenci so med sabo tekmovali v spretnostnih igrah, nogometu 3 na 3, kvizu znanju in igri tudi vi profesor v kateri so se jim pridružili tudi njihovi profesorji.

Otroci iz vrtcev so vneto ustvarjali v ustvarjalnem kotčku, v pomoč pa so jih bili izdelki podjetja Aero in Pritt. Preizkusili so se tudi na mini kolesarskem poligonu, pri tem pa poskušali upoštevati postavljene prometne znake. Učenci od šestega do devetega razreda so opravili test varne vožnje s kolesom in ustvarjali prave umetnije pri risanju Alpinine obutve.

Velja omeniti tudi neprestane kolone ljubiteljev hrenovk Perutnine Ptuj in okusnega kruha DON DON, saj so prav vsi, od otrok iz vrtcev, osnovnošolcev in profesorjev želeli poizkusiti izdelke tradicionalnih partnerjev Žogarije. Vsi navzoči so lahko prav tako uživali v lokalni hrani iz bližnje kmetije Klačnik.

V Dravogradu smo imeli tudi prav posebnega gosta! Z nami je bila Psička Džem, ki nam je skupaj z lastnico Majo pokazala nekaj vragolij iz svojega bogatega znanja, nekatere pa sta prihranili še za prihajajoče dogodke. Dogodek sta popestrila tudi dva pevska in en plesni nastop, ki so jih pripravili učenici prijalvjenih šol.

Na koncu je bila v skupnem seštevku najuspešnejša osnovna šola Neznanih talcev Dravograd – ekipa A. Z glasnim spodbujanjem in spoštovanjem pravil ter vseh sodelujočih, pa so si tokrat naziv naj fair play šole prislužili učenci OŠ Šentjanž pri Dravogradu.


Žogarija v Nabrežini pri Trstu

Žogarija je v ponedeljek 06.5.2019 prvič letos obiskala Italijo, natančneje Nabrežino pri Trstu. Dogodek je potekal v občinski dvorani, udeležilo pa se ga je pet šol in sicer COŠ Stanko Gruden, COŠ 1.maj 1945, OŠ Virgil Šček, Istituto Comprensivo Rilke in OŠ Josip Jurčič Devin.

Po predstavitvi zbranih šol se je igrišče hitro razživelo in prav na vseh delih telovadnice se je nekaj dogajalo.
Otroci iz vrtca so se v svojem kotičku na poganjalčih preizkusili na mini poligonu, tisti starejši pa so imeli zunaj pred dvorano postavljen velik poligon na katerem so lahko preizkusili svoje sposobnosti v varni vožnji s kolesom. Imeli smo tudi ustvarjalen kotiček, kjer so lahko izražali tudi svoje umetniške sposobne z risanjem Alpininh čevljev, hkrati pa so se potegovali za lepe nagrade. Za vsakega izčrpanega sodelujočega pa je seveda bilo poskrbljeno z slastnimi dobrotami iz Perutnine Ptuj in Don Don-a.

Učenci so med sabo tekmovali v spretnostnih igrah, nogometu 3 na 3, kvizu znanju in igri tudi vi profesor v kateri so se jim pridružili tudi njihovi profesorji.Program so popestrili razni plesni in tudi pevski nastopi, ki so jih pripravile prijavljene šole.
Po zaključenih igrah smo rezultate sešteli in prišli do zaključka, da so bili najuspešnejši učenci iz OŠ Josip Jurčič Devin. Z glasnim spodbujanjem in spoštovanjem pravil ter vseh sodelujočih, pa so si tokrat pokal Naj Fair play šole prislužili učenci iz Istituto Comprensivo Rilke.

V zaključku velja posebej omeniti in se zahvaliti vsem zaposlenim iz obšinske telovadnice Palestra Comunale di Aurisina za pomoč pri izvajanju dogodka.


ŽOGARIJA V RAKEKU

V četrtek 25.4.2019 je potekala Žogarija v Rakeku na osnovni šoli Jožeta Krajca. Tokrat so bili z nami učenci iz OŠ Notranjski odred Cerknica, podružnične šole Rudolfa Maistra Unec, podružnice šole Grahovo, podružnične šole Maksim Gaspari Begunje in OŠ Jožeta Krajca, Rakek.

Na začetku je so nam čudovito glasbeno točko predstavili člani doma starejših iz Cerknice, za tem je vse prisotne nagovorila ravnateljica šole gostiteljice, nato pa je sledila predstavitev zbranih šol.

Že v predtekmovanju se je čutila izjema energija, ki so jo ustvarjali navijači z glasnim navijanjem v duhu fair playa, kar je še dodatno spodbudilo tekmovalce k izjemnim predstavam na igrišču.

Otroci so se lahko kratkočasili v ustvarjalnem kotičku, z risanjem Alpininih čevljev in se tako potegovali za lepe nagrade, prav tako pa so se lahko preizkusili v testu prve pomoči in poskusili policijsko opremo.

Med odmorom nam je župan Cerknice Marko Rupar namenil nekaj spodbudnih besed, Perutnina Ptuj pa je s svojimi dobrotami poskrbela, da nobeden ni ostal lačen.

Na koncu je bila v skupnem seštevku najuspešnejša podružnična šola Rudolfa Maistra Unec. Z glasnim spodbujanjem in spoštovanjem pravil ter vseh sodelujočih, pa so si tokrat naziv Naj Fair play šole prislužili učenci OŠ Notranjski odred Cerknica.

V zaključku velja posebej omeniti in se zahvaliti ravnateljici Aniti Knez ter zaposlenim šole gostiteljice OŠ Jožeta Krajca Rakek, za veliko naklonjenost in nesebično pomoč na prav vsakem koraku.


ŽOGARIJA V ROVINJU

Sedemnajstega aprila smo izpeljali prvo letošnjo Žogarijo na Hrvaškem in sicer v prelepem mestu Rovinj.

Povabljeni smo bili v sklopu velike mednarodne prireditve, Special Power League.

Sodelovale se štiri ekipe, ki so bile  sestavljene iz učencev in učenk OŠ Neven Kirac, OŠ Šijana in področne osnovne šole Munitč. Otroci so se pomerili v aktivnostih nogomet 3na3, spretnostne igre, kviz znanja, profesorji pa so se pomerili v igri tudi vi profesor.

Med odmorom so dekleta sodelujočih pol pripravile lepe pevske in plesne nastope.
Prvo mesto so osvojili učenci osnovne šole Nevna Kirca, pokal za najbolj fair play šolo pa so osvojili učenci podružnične osnovne šole Muntič.

Verjamemo, da smo s prvim dogodkom navdušili mlade, učitelje kot tudi ostale odgovorne in tako vzpostavili dolgoročno in uspešno sodelovanje.


PRVA ŽOGARIJA V DUHU FAIR PLAYA NA OŠ KETTEJA IN MURNA

Žogarijo za leto 2019 smo pričeli z uvodnimi tekmami v četrtek, 21. 3. 2019, na OŠ Ketteja in Murna v Ljubljani. Sodelovale so OŠ Sostro, Zavod Janeza Levca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Alojzija Šuštarja , OŠ Vič, OŠ Danila Kumarja ter OŠ Ketteja in Murna. Vse Žogarije potekajo v skladu s projektom Fair Play, ki ga izvaja društvo Media Šport.

Na začetku je vse prisotne nagovoril ravnatelj šole gostiteljice, za tem pa je sledila predstavitev zbranih šol. Po uvodnem delu in razloženih pravilih se je prizorišče dogajanja razživelo in kaj kmalu se je razvilo zavzeto tekmovanje med udeleženci Žogarije. Med odmorom je nekaj besed udeležencem in njihovim mentorjem spregovoril dr. Stanislav Pinter, asistent in profesor iz Fakutete za šport. Po vtisih naših udeležencev je njegov govor zelo pozitivno vplival na tekmovalce. Program je popestril Nejc Vidmar, občasni reprezentant in vratar Nogometnega kluba Olimpija. Namenil je nekaj besed svojim navijačem in z avtogrami razveselil mnoge udeležence.. Za sam konec pa nas je z nekaj stavki nagovoril še g. Rajko Korent, predstavnik NZS-ja. Ta je tudi podelil pokale zmagovalcem Žogarije in tistim, ki so osvojili pokal za fair play.

Da so si otroci lahko vmes vzeli nekaj minut odmora in zadihali, smo v dogajanje umestili dva plesna nastopa, ki sta bila po besedah vseh osupljiva! Tisti, ki so vmes čakali, da bodo še naprej tekmovali, pa so se lahko kratkočasili v ustvarjalnem kotičku, z risanjem, barvanjem in slikanjem, v kotičku Balerije, kjer so jim predstavili ta mednarodni projekt ali se preizkusili v testu varne vožnje s kolesom ter v prvi pomoči. Za vsakega izčrpanega sodelujočega pa je seveda bilo poskrbljeno z slastnimi dobrotami iz Perutnine Ptuj.

Po napetih tekmah in zavzetih igrah so zmagali učenici iz OŠ Alojzija Šuštarja. Pokal za najbolj fair play šolo pa so dobili učenci iz Zavoda Janeza Levca.

,,Smisel ni samo v tekmovanju ali zmagi, temveč  tudi v sodelovanju. Naučili smo se veliko o fair playu v športu, kar se mi zdi pomembno za naše mlade športne upe”, nam je zaupal učitelj športne vzgoje OŠ Ketteja in Murna. Fair play je že vse skozi velik in pomemben del Žogarije. Projekt je namenjen učenju ter spoštovanju pravil  fair playa v vseh igrah in času trajanja dogodka, prav tako v vsakdanjem življenju, kar je dobra popotnica za vse, ki se ali se bodo s tem športom ukvarjali tudi v prihodnosti.

S prvo Žogarijo smo uspešno začeli serijo letošnjih tekmovanj. Potekala je v športnem duhu in nas zopet opomnila, kako pomembno je za človeka gibanje in sodelovanje na takšnih športnih dogodkih, ki nas učijo tekmovanja , predvsem pa sodelovanja in poštene igre. Posebna zahvala za topel sprejem in pomoč pri izbedbi gre ravnatelju in zapolenim šole gostiteljice OŠ Kette in Murna.