Natečaj za pripravo recepta

moja HRANA. najboljša JE NARAVNA.

Natečaj za pripravo recepta za bolj uravnotežen obrok.

 

Spoštovani!

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje v projektu Žogarija. Ker je namen našega projekta otrokom, staršem, vrtcem in šolam omogočiti  inovativno in celovito zgodbo zdravega načina življenja, igre, dela, ustvarjanja in zabave, smo v letošnjem letu pripravili skupaj z našim partnerjem tudi natečaj za pripravo recepta za bolj uravnotežen obrok. Otrokom bi radi predstavili, da je prehranjevanje lahko bolj naravno, pa tudi enostavno. In da se tudi jedem, kot so pica, palačinke in podobne jedi, ni potrebno odreči, če le vsebujejo bolj hranljive sestavine.

Zato vas vabimo, da si ogledate priloženi film, kjer boste našli primer recepta za beljakovinske palačinke. Te so bolj hranljive od običajnih in vsebujejo tudi naravne sestavine. Recept je pripravila Alenka Košir,  športna pedagoginja, ki je že od malega povezana s športom in zdravo prehrano.

***Pozivamo vas, da si pred nadaljevanjem natančno preberete pravila in pogoje natečaja***

Pravila in pogoji natečaja (*.pdf)

Vsebina natečaja

Vabimo vas, da z učenci pripravite svoj recept za poljubno jed, ki vsebuje več naravnih in bolj hranljivih sestavin. Med recepti, ki jih boste pripravili, bomo izbrali tistega, ki se bo v okviru tekmovanja, na katerem sodeluje vaša šola, predstavil na prireditvi Žogarija. Šoli, ki pripravi ta recept in se predstavi na prireditvi, bo podjetje Mercator podarilo izdelke bio v vrednosti 200 eur.

 

Način sodelovanja

Vsaka šola lahko pripravi enega ali več receptov in jih skupaj s sliko posreduje na info@zogarija.si.

Med vsemi recepti Alenka Košir izbere 3, ki gredo na glasovanje. Za zmagovalni recept pa lahko glasujete vsi učitelji in učenci ter tudi drugi in tako izberete recept, ki vam je najljubši.

Glasovanje bo potekalo na www.mercator.si.O izidu bomo obvestili vse sodelujoče šole.

Recept, ki dobi največje število glasov, bo izbran, da se predstavi na prireditvi. Učenci in učitelji pripravijo to zmagovalno jed in jo predstavijo drugim učencem na prireditvi Žogarija.

V vsako od tekmovanj po Sloveniji, se vključijo šole, ki sodelujejo na  posamezni prireditvi Žogarije.

 

V pomoč za pripravo recepta

V pomoč za pripravo recepta vam podajamo primer za beljakovinske palačinke. Vas pa vabimo, da v svoj recept za jed, ki se jo boste odločili pripraviti,  vključite vsaj katero od spodnjih sestavin.

Sestavine:

Jajca, skuta, maslo, grški jogurt, kefir, oreščki (lešniki, orehi, mandlji…), lanena semena, mak ali sezam, limone, banane, jabolka, jagodičevje, kivi in drugo sadje, špinača, avokado, brokoli, cvetača, repa, zelje, šparglji, česen, čebula in druga zelenjava, čičerika, kvinoja, bulgur, ajda, prosena kaša, kamut, cimet, kakav, kokosovo olje, tofu, olivno ali bučno olje.

 

Primer recepta za palačinke, ki vam je lahko v oporo pri sestavi vašega recepta

Zaradi trenda današnje manj uravnotežene prehrane zaužijemo premalo beljakovin. Veliko živil je tako predelanih, da je tudi vlaknin premalo. Premalo zaužijemo tudi dobrih maščob, predvsem omega 3 maščobnih kislin, in občutno preveč sladkorja ter enostavnih ogljikovih hidratov. Zato bodo beljakovinske palačinke idealna rešitev za  sladkanje. Vsebujejo več beljakovin, vlaknin in omega 3 maščobnih kislin ter manj ogljikovih hidratov.

 

Beljakovinske palačinke

Za 8 do10 palačink

Sestavine:

4 jajca

4 žlice integrirane moke

4 žlice fino zdrobljenih lanenih semen

2 dcl mleka

1 žlička rjavega trsnega sladkorja

ščepec soli

vaniljev strok

Priprava:

Lanena semena se lepo zmelje v kavnem mlinčku. Zmešamo jajca, dodamo moko in laneno seme in premešamo. Počasi dodajamo mleko in na koncu še sladkor, sol in sredico vaniljevega stroka. Vse sestavine dobro premešamo v gladko maso, ki jo pustimo počivati v hladilniku približno eno uro. V dobri ponvi in na minimalni količini maščobe spečemo palačinke, ki jih namažemo z domačim lešnikovim namazom.

Za več informacij o natečaju nam pišite na info@zogarija.si!

Vljudno vabljeni k udeležbi!

 

Slavko Sakelšek,

Žogarija